De Koninklijke Weg - De beroemdste monumenten van Krakau

De Koninklijke Weg begint in de Heilige-Florianuskerk op de Matejkoplein (plac Matejki), de plaats waar de nieuwe koning toenertijd door de Rector en de Senaat van de Universiteit werd verwelkomd.  De weg verloopt vervolgens naast de Barbacane (Barbakan) en de overblijfselen van de vroegere stadsfortificaties, dan door de hoofdingangpoort, de Florianuspoort (Brama Floriańska), komen we in de Oude Stad terecht. De Florianusstraat (ulica Floriańska), waar men een reeks van interessante historische objecten (het huis van Jan Matejko, hotel “Pod Róż±”, Jama Michalika) kan bewonderen, leidt naar de Grote Markt, het grootste marktplein van het middeleeuwse Europa waar de gotische Mariakerk domineert.
In de Mariabasiliek (Bazylika Mariacka) bevindt zich een indrukwekkend kunstwerk van Veit Stoss: het grootste gotische altaar van Europa. Van de hoogste toren van de kerk klinkt elk uur een trompetspel, de “hejnał” genoemd. Zo goed als tegenover de façade van de kerk staat het standbeeld van Adam Mickiewicz. Dit plek dient zeer vaak als ontmoetingsplaats van zowel de inwoners van Krakau als die van de toeristen.
Midden op de Grote Markt bevindt zich de Lakenhal (Sukiennice), een weinig voorkomend voorbeeld van een middeleeuws gebouw die sinds eeuwen dienst doet bij de kooplieden. Op de eerste verdieping bevindt zich nu het Museum voor Poolse Schilderkunst en op de met arcaden omgeven benedenverdieping bevinden zich talrijke kraampjes met souvenirs en handwerk. Boven het zuidelijke gedeelte van de Grote Markt domineert de toren van het vroegere stadhuis met van daaruit een verstrekkend uitzicht.
Vanuit de Grote Markt slingert zich een route voorbij een piepklein Romaans kerkje, de Heilige-Adalbertuskerk en voorbij het restaurant Wierzynek naar Ulica Grodzka. Onderweg naar Wawel kunnen wij gotische kerken en kloostercomplexen van de dominicanen en franciscanen bewonderen. Deze laatste zijn versierd met polichromieën en gebrandschilderde ramen van Stanislaus Wyspianski. Naast de kerk staat het Paleis van de Wielopolski-famile (Pałac Wielopolskich), vandaag de zetel van de Krakause magistraat. Als we onze wandeling voortzetten langs de Grodzka-straat, dan kunnen we de Romaanse Andreaskerk bezoeken alsook de nabijgelegen barokke Petrus-en-Pauluskerk met binnenin de gestaltes van de apostelen op postamenten en het graf van Piotr Skarga. Enkele meters verderop bevindt zich de Evangelische Martinuskerk  en het kerkje van de Heilige Egidius.
Parallel met de Grodzka-straat loopt de prachtige Kanonicza-straat met de onlangs gerenoveerde herenhuizen en de ongelooflijke sfeer. Beide straten leiden rechtstreeks naar de voet van de Wawel-heuvel, het religieuze, spirituele en patriottische hart van Polen samen met de Koninklijke Burcht (Zamek Królewski), die beschouwd wordt als één van de indrukwekkendste renaissancistische residenties in Europa. Vooral origineel is de Audiëntiezaal ook "Pod Głowami" (“Onder de koppen”) genoemd, gezien het feit dat er zich in het cassetteplafond 194 in hout uitgesneden hoofden bevinden. Vandaag de dag zijn er enkel 30 van overgebleven. De unieke collectie van 137 Brusselse wandtapijten uit Arras behoort tot de waardevolste verzamelingen van Wawel. Deze wandtapijten die als versiering van de koninklijke vertrekken dienen, werden in Vlaanderen gemaakt op vraag van koning Sigismund II Augustus.

Gids voor KrakauAccommodatie zoeken

De Koninklijke Weg - De beroemdste monumenten van Krakau
Kazimierz: Route langs de joodse monumenten
Nowa Huta - de vergeten wijk
In de sporen van Johannes Paulus II
Route langs de Geschiedenis van Podgorze
 
Nachtleven in Krakau
De uitgekozen restaurants in Krakau
Het weer in Krakau
 
Johannes Paulus II Luchthaven Balice in Krakau
Vluchten vanuit en naar Krakau
Busstation en treinstation PKS / PKP
Tickets - waar verkrijgbaar en de prijzen
Wij tonen u de beste plaatsen om te verblijven
Met onze ervaring en lokale kennis
Releasedatum: 
Aantal nachten: 
   Aantal personen: 
Locatie Afstand: 
di
Speciale Prijs: 
EUR per kamer per nacht
    hostel  b&b/hotel**  serv. apartments       hotel*****
       pensioen        hotel***    hotel****   lux. apartments
Sinds 2005 vonden we accommodatie voor 41291 personen

Aanbevolen hotels, pensions, appartementen in Krakau

  No results found

Nowoczensne projekty domĂłw